Europatipset

Europatipset, en institution i den svenska spelvärlden och en av de mest älskade formerna av sporttippning. Från dess födelse till dess nuvarande format har spelet engagerat och underhållit sportentusiaster i alla åldrar. Men vad är egentligen Europatipset? Hur spelar man? Och var kan man rätta sitt spel? I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta.

Vad är Europatipset?

Europatipset är en form av poolspel där man tippar utfallet i 13 utvalda fotbollsmatcher från europeiska ligor. Ursprungligen introducerades det som ett sätt att inkludera internationella matcher i den svenska tippningstraditionen, och snabbt blev det en hit bland svenska spelare. I Sverige spelar du via svenskaspel.

Historik och bakgrund

Börjat som en utveckling av den svenska fotbollstippningen under 1990-talet, Europatipset tog snabbt sin plats som ett måste för alla sporttippare. Det särskilda med spelet är att det ofta inkluderar matcher från Europas toppfotbollsligor, vilket ger en internationell känsla och en större utmaning för de som vill testa sina kunskaper om europeisk fotboll.

Hur spelar man?

Välja matcher och tippa

Varje vecka väljer Svenska Spel ut 13 fotbollsmatcher som kommer att ingå i Europatipset. Dessa matcher listas på en spelkupong, antingen fysiskt i butik eller online. Målet för spelaren är att tippa utfallet av varje match: 1 för hemmavinst, X för oavgjort, och 2 för bortavinst.

Europatipset

Singel, halvgardering och helgardering

När du fyller i din kupong kan du välja att singeltippa (endast ett utfall per match), halvgarda (två utfall på en match) eller helgardera (alla tre möjliga utfall på en match). Hel- och halvgarderingar ökar dina chanser att vinna, men kostnaden för din rad multipliceras med antalet valda utfall.

Systemspel

För de som önskar öka sina vinstchanser ytterligare finns möjligheten att spela med system. Detta innebär att du kombinerar flera rader av tips i ett och samma spel. Detta ger fler möjligheter att vinna men ökar också spelkostnaden.

Var kan man rätta sitt spel?

Efter att de 13 matcherna har spelats och resultaten är officiella, är det dags att rätta din kupong.

Online

För de som spelat online är det lättast att logga in på sitt konto hos Svenska Spel. Där kan du enkelt se om och hur mycket du har vunnit.

Appar

Det finns flera appar där du kan skanna din fysiska kupong eller manuellt mata in dina val för att se om du har några rätt. Dessa appar är vanligtvis snabba och uppdateras direkt efter att matchresultaten blir offentliga.

I butik

Om du köpt din kupong i en butik kan du alltid återvända dit för att få den rättad. De flesta större butiker har maskiner som snabbt kan skanna din kupong och berätta om du har vunnit.

Tidningar och TV

Traditionellt har resultaten från Europatipset och andra spel också publicerats i större dagstidningar. Dessutom presenteras resultaten ofta i TV, särskilt i samband med sportnyheter.

Slutsats

Europatipset är mer än bara ett spel; det är en institution, en tradition, och en favorit bland sportälskare över hela Sverige. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren tippare, erbjuder Europatipset en spännande utmaning varje vecka. Med lite kunskap, strategi och tur kan du ta del av den spänning och de vinster som spelet erbjuder. Detta kan bli en härlig spelupplevelse för dig!