Varför tycker vi om att spela?

Människor har spelat i årtusenden. Roulette till exempel har rötter så långt tillbaka som till 1700-talet och även Black Jack är ett anrikt spel. Att satsa pengar på att olika saker ska hända, alltså vadhållning, är också något man har gjort i urminnes tider. Idag är det mest populärt att spela över Internet, även om det finns välbesökta casinon i flera svenska städer och det är förstås många som spelar poker och liknande hemma med sina vänner.

Varför tycker man då om att spela, vad är det som lockar alla dessa människor att spela? Framförallt är det nog hoppet om att en vacker dag vinna storkovan. Har man riktigt tur kan man ju vinna drömvinsten eller jackpoten och det är det som driver många människor. Det är det som gör att det skapas lottostrategier och olika program för att räkna ut de bästa oddsen och vart det är störst chans att vinna. Men det är inte bara vinstpengarna som lockar människor att spela. Det är så mycket annat också. Att spela är ett roligt tidsfördriv. Det ger en adrenalinkick. Men det är också en gemenskap.

Ger det dig en kick också?

Bingo är ett spel som alltid har varit känt för den gemenskap det ger. I många städer så finns bingohallar. Dit kommer en skara människor för att spela, kanske en gång i veckan eller till och med varje dag. Ofta är det pensionärer, sjukskrivna eller arbetslösa människor som inta har så mycket att göra och som inte träffar så många andra att prata med. Till bingohallen kan man komma, ta med sig fika, spela lite och framförallt umgås med de andra spelarna. Efter ett tag blir man stammis och lär känna de andra spelarna ganska väl. Bingo på Internet skiljer sig egentligen inte så mycket från att spela bingo i en spelhall. Bingosajterna brukar ha en chatt i bingorummen, där man kan chatta med de andra spelarna. Där kan man lära känna nya vänner bland spelarna och när man har spelat ett tag så blir man stammis precis som i en vanlig bingohall. I chattarna finns vissa tider också chattvärdar. Det är personer som är anställda av bingosajterna för att hjälpa spelarna tillrätta och för att upprätthålla trivseln i chatten. Men chattvärdarna erbjuder också ofta extraspel i chatten, så kallade chattspel. Där får man ökad chans att vinna pengar, samtidigt som det är ett roligt tidsfördriv medan bingospelet pågår.

Även hästsporten är känt för sin gemenskap. Att åka ut och spela på travbanorna och sitta där och titta på travloppen tillsammans med de andra spelarna kan vara ett trevligt söndagsnöje.